Промените в глобалния климат се превръщат във все по-неотложен глобален

...
 
Промените в глобалния климат се превръщат във все по-неотложен глобален
Коментари Харесай

Климат, застраховки и изкуствен интелект


 

Промените в световния климат се трансформират във все по-неотложен световен проблем. За вредите от възходящия климатичен безпорядък са изписани хиляди страници научни писания и журналистически материали. Затова в идващите редове ще поговорим за климата в различен, по-оптимистичен аспект - като една от най-големите благоприятни условия за бизнес в историята на капитализма.

Нека първо погледнем огромната картина на нещата. В момента се намираме в исторически повратен миг в връзките сред капитала и планетата. Държави, интернационалните организации, стотици от най-големите международни компании, както и хората, които ръководят най-големите финансови активи в света, към този момент поеха по пътя към цялостна декарбонизация (или “нетна нула ”) през идващите десетилетия. С риск да прекалим със суперлативите - това ще е едно от най-скъпите и сложни, само че и печеливши инициативи на човечеството. До средата на актуалното столетие за декарбонизация ще бъдат изразходвани от порядъка на стотици милиарди до трилиони, като тези суми сигурно ще нарастват с времето. Всичко това значи големи благоприятни условия за предприемачество и основаване на милиарди корпоративна стойност “от нулата ”. В този подтекст е изцяло допустимо да се сбъдне предвиждането на милиардера вложител и някогашен управител във Фейсбук Чамат Палихапития. " Първият трилионер в света ще се появи в региона на климатичните промени ", написа той в Twitter предходната есен.



Глобалният императив за декарбонизация ражда динамични “стартъпи ”, които откриват неразработени пазарни ниши, посредством новаторско приложение на модерни технологии. Една от тези характерни ниши е застраховането за климатични опасности благодарение на изкуствен интелект, невронни мрежи и машинно образование. Този пазар наподобява доста перспективен, като най-малко, тъй като в близкото бъдеще всеки бизнес на планетата ще бъде обиден, по един или различен метод, директно или индиректно, от климатичните промени. Това естествено основава все по-голяма потребност от финансова отбрана по отношение на опасности свързани с климата.

В същото време обичайният осигурителен бизнес среща проблеми с оценката на климатичните опасности. Основната причина за това е разминаването сред употребяваните от тях способи за оценка на риска (базирани на исторически данни) и възходящата непредвидимост и безредица на климатичните феномени. Резултатът от всичко това е, че сега покритието за такива опасности липсва или е прекомерно скъпо, а доста от вредите остават непокрити. Според оценка на застрахователя Aon през 2020 година в световен мащаб незастрахованите вреди от естествени феномени са в размер на 171 милиарда $.

На тази перспективна сцена излизат нови играчи, които употребяват големи размери от данни, мрежи от датчици и изкуствен интелект, с цел да реализиран доста по-прецизна и динамична оценка на климатичните опасности. Техните свръхдетайлни модели им разрешават сполучливо да правят оценка рисковете и да продават конкурентни застрахователни артикули даже в случаи, при които обичайните застрахователи просто “вдигат ръце ”.

Една от основните нововъведения в тази област е така наречен параметрично обезпечаване. Накратко, това значи, че изплащането на вреди се случва автоматизирано при настъпване на несъмнено събитие и при реализиране на избрани параметри - активност на превалявания, вихър с избрана мощ, градушка, рискова температура, наводняване и така нататък Параметричното обезпечаване отстрани нуждата застрахователните сътрудници да правят оценка и ревизират самостоятелните загуби на притежателите на полици. Като цяло този метод прави застраховането по-автоматизирано, обективно, транспарантно и бързо. Всичко това е допустимо посредством обработката на големи размери с данни благодарение на изкуствен интелект.



Представител на новото потомство “параметрични застрахователи ” е учредената през 2018 година компания Descartes Underwriting. Тя предлага параметрични застраховки за необятен набор от климатични опасности, в това число наводнения, урагани, горски пожари, горещи талази, градушки, засушавания; както и провокирани от тях проблеми за бизнеса, като заледяване или закъснение на строителни дейности; нарушение на веригите за доставки; понижен потенциал на ВЕИ, и така нататък Параметричните полици на Descartes са основани на логаритми за машинно образование, които обработват великански размери от разнородни данни, събирани в действително време, в това число сателитни изображения, стационарни датчици и радари.

Сред сполучливите нови играчи е и Kettle, който предлага презастраховане (застраховане на застрахователи) на климатични опасности. Компанията започва с фокус върху горските пожари, като употребява невронни мрежи за основаването на извънредно детайлни и “хиперлокални ” модели. За триумфа на техния метод приказва фактът, че Kettle съумя да планува точното местонахождение на 14-те най-големи горски пожара в Калифорния през 2020 година Компанията съумява по едно и също време да обезпечава съперници цени на своите клиенти (застрахователни компании) и да реализира по-висока възвръщаемост от обичайните играчи в презастраховането.

Много забавен нов съперник в тази сфера са и Arbol, които употребяват сполучлива композиция от нововъведения. Те базират своите параметрични полици за климатични опасности на интелигентни контракти в блокчейна на Ethereum. Резултатът е невиждана за застрахователната промишленост автоматизация, бистрота и експедитивност. Това звучи на пръв взор комплицирано, само че ще се опитаме да го разбираем от потребителска позиция. Да речем, че сте застрахован от Arbol аграрни производител, за който несъмнено количество превалявания в избран интервал от време значи разликата сред положителни доходи и провалена годишна продукция. Ако районът, в който се намират вашите посеви не получи избраното количество превалявания на квадратен метър, интелигентният контракт автоматизирано ще ви изплати избраната сума в границите на две седмици.



Друг забавен стартъп в тази сфера са Understory, които базират своите модели на лична световна мрежа от метеорологични датчици. От своя страна Cloud to Street е водещ състезател в оценката и застраховането на риска от наводнения въз основата на сателитни изображения и други отдалечени способи за наблюдаване.

Всичко казано дотук е доста дребна част от вероятните образци за това по какъв начин един от най-мощните принадлежности на човечеството (изкуственият интелект) може да помогне в битката с един от най-големите световни проблеми - измененията в климата. Без подозрение през идващите години ще станем очевидци на коренни промени в застраховането, обвързвано с климатични опасности. Твърде евентуално е точно на този пазар да се родят някои от най-успешните “еднорози ” (стартъпи достигнали 1 милиарда $ капитализация) на актуалното десетилетие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР